Myydään 3H+K vie suljettujen ovien äärelle

Juha Kulmala ja Ninni Kekki (Kuva: Henna Junnila / Rauman teatteri)

Rauman teatteri jatkaa ohjelmistoaan kotimaisella linjalla, kun tulevana lauantaina 26.10. ensi-iltansa saa Myydään 3H+K. Kyseessä on Kiti Kokkosen käsikirjoittama oivaltava näytelmä siitä, miten haastavaa on päästää irti menneestä ja elää nykyhetkessä.

Monivivahteisen tragikomedian ohjaa Ria Kataja, joka ihastutti viime kesänä Rauman kesäteatterin lavalla Kaksi puuta -musiikkikomediassa. Kokkosen tekstin runsaus ja monet tasot herättivät Katajan mielenkiinnon.

– Tekstissä on monta tasoa, paljon puhetta ja viiltävän tarkkoja yksityiskohtia. Teemat ovat isoja, tekstissä on samaan aikaan läsnä lämpö ja kipu, Kataja kertoo.

Myydään 3H+K on näyttelijä Ninni Kekin ensimmäinen iso päärooli Rauman teatterissa. Hänen lisäksi lavalla saadaan ihastella Mona Lehtolan, Juha Kulmalan ja Raisa Sorrin työtä.

– Esityksessä on selkeästi yksi päähenkilö eli Ronja, jonka kautta esitystä katsotaan. Kyseessä ei ole naisrooli perinteisessä ja kapeassa naiskuva-mielessä. Hän on kokonainen ihminen, joka haluaa asioita ja on samalla sekä kaunis, ruma, tarvitseva ja epätyytyväinen, kuten kuka tahansa meistä, Kataja sanoo.

– Työryhmästä en aiemmin tuntenut ketään, mutta tässä on todella hurmaava porukka tekemässä hyvää teatteria. Olen syvästi rakastunut jokaiseen roolihahmoon ja työryhmän jäseneen sekä tähän meidän yhteiseen tapaamme pyrkiä kohti parasta mahdollista lopputulosta.

Ohjaaja Ria Kataja esitteli ensi-iltansa saavan Myydään 3H+K -esityksen medialle.

Jännite muodostuu kohtaamisista

Myydään 3H+K -näytelmässä Kekki ja Kulmala näyttelevät kaupunkilaistunutta pariskuntaa, joka palaa maaseudulle myymään Kekin roolihahmon Ronjan lapsuuden kotia. He käsittelevät yhden vuorokauden aikana suhteensa nykytilaa ja sen tulevaisuutta. Yhdeksi isoksi teemaksi nousee lapsettomuus.

– Näytelmässä tarkastellaan parisuhteen kipupisteitä ja ystävyyden haasteita tahattomasti lapsettoman pariskunnan kautta. Minua kiinnostaa tässä erityisesti se alue, mihin yksi ihminen loppuu ja mistä toinen ihminen alkaa, Kataja taustoittaa.

Pariskunnan tilannetta ei helpota yhtään se, että naapurin pariskunta elää jopa ärsyttävän onnellista lapsiperheidylliä.

– Sehän leimaa meitä jokaista hyvin paljon, että mistä meidän omat vanhempamme ovat tulleet. Kaikki on tasapainossa silloin kun olemme yksin, mutta heti kun tilaan astuu toinen ihminen, muodostuu aina jännite. Sitä olen halunnut tässä tarkastella.

Myös lapsuudenkodin tunnelma tuo näytelmään oman kulmansa. Kekin esittämän Ronjan äidin roolissa nähdään Mona Lehtola.

– Jokainen meistä kohtaa tiettyjä asioita avatessaan lapsuudenkodin oven. Tuoksut, erilaiset energiat ja muistot nousevat tällöin esiin. Tässä näytelmässä käsitellään lapsettomuuden lisäksi muun muassa tyttären ja äidin suhdetta sekä irtautumista lapsuuden kodista.

Raisa Sorri, Juha Kulmala ja Ninni Kekki. (Kuva: Henna Junnila / Rauman teatteri)

Suljettujen ovien suuret arvoitukset

Esitys nostaa esiin useita kysymyksiä. Voiko koira haistaa raskauden? Löytyykö onnellisen parisuhteen avain tantrakurssilta? Kuka on vastuussa, kun hammaskiskot eivät autakaan kuorsaukseen? Ohjaaja korostaa myös suljettujen ovien merkitystä.

– Teemalliseksi kysymykseksi nousee se, mitä valintoja meillä on edessä silloin, kun kaikki muu on elämässä mahdollista paitsi se, mitä me kaikkein eniten haluamme. Minkälaisia keinoja, vaihtoehtoja ja valintoja teemme saadaksemme edessämme olevan lukitun oven avattua, Kataja pohtii.

– Tässä näytelmässä ovet paukkuvat paljon, mutta samalla pohditaan onko mahdollista jättää jokin ovi auki ja onko jokin lukittu ovi mahdollista avata vain yksin. Toisin sanoen, olisiko minun tehtävä jotain toisin, jotta se ovi aukeaisi, ja kuka minusta silloin tulisi?

Jokainen katsoo näytelmää aina omista lähtökohdistaan. Osalla on varmasti omakohtaista tarttumapintaa niihin aiheisiin, joita Myydään 3H+K nostaa esiin.

– Luopumisen teemaa voi monistaa omaan elämäänsä vaikka ei olisikaan tässä näytelmässä nähtävässä elämäntilanteessa. Jokainen voi esittää itselleen sen kysymyksen, että mitkä ovat minun suljettuja oviani ja miten niiden kanssa voisin toimia.

Mona Lehtola (Kuva: Henna Junnila / Rauman teatteri)

Katajalle ohjaustyö on ensimmäinen Raumalla. Aiemmin hän on vieraillut näyttelijänä kanaalikaupungissa viime kesän Kaksi puuta -näytelmässä sekä vuonna 2012 Rauman kesäteatterissa esitetyn Kirkan musiikkia sisältäneessä Hetki lyö -esityksessä.

– Olen asunut lapsuuteni ja nuoruuteni Espoon lähiössä, ja nykyään asun Porvoossa. Tykkään paikkakunnista, joissa on vanha kaupunki, kirkko ja selkeä keskusta-alue. Myös meri on elementtinä minulle todella tärkeä. Raumalta löytyy nämä kaikki mainitsemani asiat. Tänne tullessa tuntee sellaista kotoista tunnelmaa, jossa mieli rauhoittuu.

Myydään 3H+K ensi-ilta on Rauman teatterissa lauantaina 26.10. klo 18.00. Näytökset jatkuvat aina joulukuun alkupuolelle saakka, jonka jälkeen vedetään hetki henkeä, kunnes näytelmä palaa ohjelmistoon jälleen helmikuun 2020 lopulla.

– Esityksissä saa varmasti sekä itkeä että nauraa. Tulkaa rohkeasti kulkemaan tämä matka meidän kanssamme, Kataja hymyilee.

Katso kaikki esityspäivät Rauman teatterin nettisivuilta täältä ja varaa paikat näytökseen nyt.

Koko näyttelijänelikko median haastattelussa. Vasemmalta Ninni Kekki, Mona Lehtola, Juha Kulmala ja Raisa Sorri.