Kari Koski, Rauman kaupunginjohtaja

Kaupunginjohtaja Kari Koskelle Rauma on ollut tuttu aina. Uudessakaupungissa syntyneelle ja lähes tulkoon koko elämänsä asuneelle Koskelle Rauma on ollut ”se merihenkinen naapurikaupunki”.

Kaupunginjohtaja on työnsä puolesta jo rakastunut Raumaan, mutta on se lähellä sydäntä muutenkin. ”Vaimo on kotoisin Raumalta ja sitä kautta kaupunki on tullut entistä läheisemmäksi. Rauman lisäksi olen rakastunut siis paljaskonttisse raumlaisse”, naureskelee Kari. Pilke silmäkulmassa hän muistelee nuoruusvuosiaan, jolloin Rauma oli ainoa paikka lähiseudulla hankkia alaikäisenä pimeä pullo. ”Täällä käytiin myös palelemassa jääkiekkokatsomossa. Ja tuli sitä joskus myös itse pelattua Lukkoa vastaan, taidettiin hävitä 10-0”, kertoo Kari Koski, joka on Rauman Lukon kannattajia.

Laman kova opetus

Kuusi vuotta Raumalla kaupunginjohtajana toimineella koskella on vankka kokemus kuntapuolelta. Lakimiehen koulutuksen saanut Koski on työskennellyt kolmessa kunnassa oikeusaputoimistossa ja sitä kautta siirtyi Uudenkaupungin lakimieheksi, henkilöstöpäälliköksi ja myöhemmin kaupunginjohtajaksi. Kovin koettelemus työuralta löytyy 90-luvun laman ajalta, jolloin Uudenkaupungin autotehdas ajettiin alas ja työttömyysprosentti oli yli 30. Kovien päätösten eteen Koski joutui myös Raumalla, jolloin vuoden kaupunginjohtajana olleena joutui telakan lopettamisuutisen eteen vuonna 2013. ”Se oli erityisesti iso henkinen isku, Rauma oli aina vahvasti mielletty telakkakaupungiksi. Niin monen työpaikka meni ja kerrannaisvaikutukset olivat isot koko alihankintaverkostoon”, miettii Kari Koski ja jatkaa: ”Telakan alueen osto oli rohkea päätös kaupungilta, mutta se kannatti. Satsaus Seaside Industry Parkkina tunnettuun alueeseen on tuonut meille positiivista pöhinää, samoin kuin Lakarin alueeseen investointi”.

Miksi Rakastua Raumaan?

Koski kuvailee Raumaa kaupungiksi, joka on tottunut tulemaan toimeen omillaan. Sijainti Satakunnan etelälaidalla, maakunnan ykköskaupungin Porin varjossa on opettanut kulkemaan omaa reittiä. ”Me olemme kahden maakunnan rajalla, joten yhteistyötä on aina tarvinnut katsella molempiin suuntiin. Nykypäivänä ei voi enää tehdä töitä vain yksinään, täytyy suuntautua aiempaa enemmän ulospäin ja olla avoimempia. Panostamme itse, mutta teemme yhteistyötä joka suuntaan”, kuvailee Kari Koski tapahtunutta muutosta.

Raumaan on Kosken mielestä helppo rakastua: ”Se on tämä kokonaisuus. Sopivan kokoinen kaupunki, jonka ympärillä on vahvaa seutukuntaa. Tämä on hyvä ja yrittäjähenkinen paikka, jossa ei kauheasti tapella keskenään. Poliitikot keskustelevat ja tulevat toimeen keskenään”. Yhteistyöhalu nousee Kosken puheissa usein esille: ”Tällä osataan tehdä yhteistyötä. Täällä yritysten johtajat istuvat Kauppakamarissa, yrittäjäjärjestö on aktiivinen ja asiantunteva. Täällä jokainen tuntee toistensa tehtävät ja hoitaa oman osuutensa kaupungin eteen. Rauma on jokaisen asia”.