Tuija Piepponen tuo iloisen tuulahduksen Rauman Kaupunginteatteriin

Rauman Kaupunginteatterin Exän uus ja vanha -komedianäytelmä käsittelee ennakkoluuloja, joista Tuija Piepposella on omakohtaista kokemusta.

Iloinen. Räiskyvä. Värikäs. Tuija Piepposen hyväntuulisuus tarttuu hetkessä. Komediennen kotisivuilla vastaan tulee lausahdus ”Muut tekevät mitä osaavat, Piepponen mitä haluaa."

– Minulle tulee luontaisena se, että on enemmän intoa kuin ymmärrystä. Ja kun innostuu jostain, niin silloin saa asioita aikaan. Jos haluan rakentaa vaikka kasvihuoneen, niin silloin minä rakennan sen, tai ainakin yritän. Elämää kokeilemalla ja asioihin heittäytymällä oppii, Piepponen muistuttaa.

Televisiosta ja teattereista tuttu näyttelijä on mukana Rauman Kaupunginteatterin uutuusnäytelmässä Exän uus ja vanha. Hervoton parisuhdekomedia sai ensi-iltansa 13.10. Näytelmän on kirjoittanut ja ohjannut Kumman kaa -televisiosarjassa Elluna hauskuuttanut Minna Koskela. Rooleissa nähdään Piepposen lisäksi Timo Julkunen, Mona Lehtola, Ninni Kekki ja Raisa Sorri.

– Näytelmä on rakenteeltaan niin sanottu salonkikomedia, eli tapahtumat pysyvät yhdessä paikassa ja asiat tapahtuvat nopeasti. Exän uus ja vanha on ajan hengen mukainen komedia, joka käsittelee ihmissuhdeasioita hieman erilaisesta näkökulmasta. Tästä löytyy ajoittain ajateltavaakin.

Kuvassa Timo Julkunen, Tuija Piepponen, Raisa Sorri ja Mona Lehtola. (Kuva: Harri Joensuu)

Ennakkoluulot pölkylle ja poikki

Exän uus ja vanha -näytelmässä nelikymppiset Terhi ja Jari ovat eronneet, ja he ovat onnistuneet saamaan arjen käytännön asiat sujumaan. Nyt Jari tuo kuitenkin näytille uuden naisystävänsä, jonka kanssa hänellä on 20 vuoden ikäero. Soppa on valmis.

– Tässä rikotaan perinteisiä ennakkoluuloja ja niihin liittyviä rajoja. Nähdään miten ihmiset suhtautuvat itseensä ja toisiinsa tietynlaisissa tilanteissa. Ikä on sellainen kummallinen tekijä, että vaikka se on vain numeroita, herättää se parisuhdeasioissa aina keskustelua.

Piepposella on myös henkilökohtaista kokemusta stereotypioista.

– Ensimmäinen mieheni oli minua 23 vuotta vanhempi isokokoinen sodan käynyt mies. Minä kun en ole kovin pitkä ja ikäeroa oli noinkin paljon, niin ihmiset tuijottivat. Etenkin kun olimme lasten kanssa liikenteessä, silloin monet ihmettelivät, että kuka tuossa on äiti ja kuka tuossa on mitäkin, Piepponen nauraa.

– Seuraava mieheni olikin sitten 13 vuotta nuorempi afrikkalainen mies. Se oli sitä aikaa, että silloin ne vasta ihmisten suut aukesivatkin hämmästyksestä. Olen oikein keräämällä kerännyt itselleni ennakkoluuloisia katseita ja jos jonkinnäköistä palautetta näistä asioista.

Komedia onkin yksi parhaista välineistä vaikuttaa ennakkoluuloihin.

– Hovinarrin tehtävähän on ollut aikanaan melkoisen haastava. Komediassa ei saa koskaan tyrkyttää, vaan ihmisille täytyy antaa mahdollisuus hoksata itse niitä juttuja. Hyvästä komedianäytelmästä täytyy löytyä niitä niin sanottuja täkyjä kaikille.

Kuvassa Raisa Sorri, Tuija Piepponen ja Mona Lehtola. (Kuva: Harri Joensuu.)

Rauma tarjoaa rauhaa ja ystävällisyyttä

Rauma on Tuija Piepposelle entuudestaan tuttu paikka. Hän kävi 1990-luvulla tuuraamassa Rauman Kaupunginteatterissa. Tuolloin esitettiin Viisas neitsyt -näytelmää vanhoissa kellariteatterin tiloissa. Lisäksi hän on tehnyt keikkaa paikallisten yritysten tilaisuuksissa.

– Asun nyt osan ajasta Raumalla. Täällä on ihanan rauhallista. Illalla kaupunki rauhoittuu, eikä ikkunasta kuulu juuri mitään.

Myös paikallinen väestö on tehnyt komedienneen positiivisen vaikutuksen.

– Täällä on ystävällisiä ihmisiä. Olen hämmästellyt sitä, että ovatko paikalliset tosiaankin näin avuliaita ja kohteliaita. Ja se ystävällisyys on luontaista ja välitöntä, eikä siinä ole yhtään sellaista tekopeliä.

Näitä ystävällisiä ihmisiä Piepponen toivoo näkevänsä myös Alfredinkadun katsomossa.

– Lähtekää nauramaan ja pitämään hauskaa. Teatteri tarjoaa parhaimmillaan aina jonkinlaisen seikkailun sekä jännitystä ja näkökulmaa.

Tuija Piepposen näet Exän uus ja vanha -parisuhdekomediassa marraskuussa 2018 ja helmikuusta huhtikuuhun 2019. Viihdyttävä vaihtoehto isänpäivälahjaksi tai joulupakettiin on lahjakortti Rauman Kaupunginteatteriin. Hanki lahjakortti Kaupunginteatterin lippumyymälästä (Alfredinkatu 2, Rauma), Lippupisteen myyntipisteistä ja verkkokaupasta lippu.fi. Kaupunginteatterin lahjakortit käyvät maksuvälineenä myös Rauman kesäteatterissa.

Lahjakortit ovat voimassa 12 kuukautta ostopäivästä alkaen. Mahdollisen jäännössumman voit käyttää myös esimerkiksi väliaikatarjoiluihin. Kaupunginteatterin myymälästä ostettaessa lahjakortin arvo on itse valittavissa, myyntipisteissä ja verkkokaupassa on tarjolla erisuuruisia, valmiiksi hinnoiteltuja vaihtoehtoja.

Lue lisää näytelmästä, katso esityspäivät ja varaa liput osoitteesta www.raumanteatteri.fi