Tarkastaja tulee - Ilkka Koivulan paluu kanaalikaupunkiin

Ilkka Koivula työskenteli Raumalla vuosina 2004-2008 ja vieraili Missä aallot murtuvat -näytelmässä vuonna 2013.

Kevätkausi tuo Rauman Kaupunginteatterin ohjelmistoon kiehtovaa jännitystä, kun Tarkastaja tulee -näytelmä saapuu kanaalikaupunkiin. Näytelmän pääosaa esittää vuosien tauon jälkeen Raumalle paluun tekevä Ilkka Koivula.

– Tämä näytelmä on kiehtova projekti. Tarinasta löytyy paljon tasoja, joihin pureudutaan aina yksilötasolta laajempaan näkökulmaan. Tutkitaan sitä, minkälaista moraalia ihmisistä löytyy ja miten kaikki se mitä me teemme, vaikuttaa myös muihin ihmisiin, Koivula kertoo.

Tarkastaja tulee on brittiklassikko, josta on tehty myös useita televisio- ja elokuvaversioita. Tapahtumat sijoittuvat yhteen kevätiltaan brittiläisen yläluokan perhepiirissä vuonna 1912. Koivula näyttelee salaperäistä Scotland Yardin poliisitarkastajaa.

– Tämä näytelmä on kirjoitettu suurten kriisien eli isojen sotien jälkeen. Näin ollen pohditaan sitä, miten näihin isoihin kriiseihin joudutaan ja miten niitä ratkotaan.

– Vaikka kuinka vannotaan, ettei ikinä enää, niin millä tavalla se ihminen sitten loppujen lopuksi muuttuukaan. Pureudutaan suuriin kysymyksiin, kuten siihen, että oppiiko ihminen ja kansakunnat näistä kriiseistä.

Ilkka Koivula, Pekka V. Louhimo, Juha Kulmala ja Ninni Kekki. (Kuva: Henna Junnila.)

Jännitysnäytelmä on J.B. Priestleyn käsikirjoittama. Sen ensiesitys näki päivänvalon jo vuonna 1945. Tämä kaikki näkyy Koivulan mukaan myös näytelmässä.

– Näytelmä tarjoaa näyttelijälle hyvää haastetta. Kieli ei ole modernia, vaan enemmänkin siihen ajankuvaa sopivaa. Repliikkien toistaminen on tarkkaa puuhaa, sillä muuten jää aika nopeasti kiinni näyttelemisestä, Koivula naurahtaa.

Isoja aiheita käsittelevä teos herättää ajatuksia katsojissa, mutta myös itse näyttelijöissä. Koivula painottaa, että vaikka näytelmässä on esillä yläluokkainen perhe, ovat ihmiset kuitenkin pohjimmiltaan samanlaisia.

– Hienosti kirjoitetusta draamasta löytyy kosketuspintaa sille, että minkälaisia ratkaisuja minä itse olen elämäni varrella tehnyt ja miten ne ovat vaikuttaneet omaan lähipiiriini ja jopa hieman kauemmaksikin.

– Yhteiskuntaluokasta riippumatta meistä ihmisistä löytyy samoja lainalaisuuksia. Törmäämme elämämme varrella samoihin kysymyksiin ja tilanteisiin.

Timo Julkunen, Ninni Kekki ja Ilkka Koivula. (Kuva: Henna Junnila.)

Syvällä raumalaisuuden ytimessä

Ilkka Koivula näytteli viimeksi Rauman Kaupunginteatterissa vuonna 2013 ensi-iltansa saaneessa, raumalaiskirjailija Tapio Koivukarin kirjaan pohjautuvassa Missä aallot murtuvat -näytelmässä. Sitä ennen hän oli kiinnitettynä taloon vuosina 2004-2008.

Raumalla on oma paikkansa Koivulan sydämessä, sillä hän koki paikkakunnalla isoja muutoksia.

– Ensimmäisenä talvena täällä perustin perhettä, kaksi tytärtäni syntyivät Rauman vuosina. Isoja käännekohtia elämässäni linkittyy siis vahvasti Raumaan. Merkityksellinen paikka, jossa olen aina viihtynyt ja jonne tulen aina mielelläni.

Kaikki alkoi tuolloin Mistä rakkaus alkaa -musiikaalista. Vuosien varrelle mahtuu myös periraumalaisia näytelmiä kuten jääkiekkoaiheinen Vaihtopenkki sekä Danny-musikaali. Koivukaria, kiekkoa, Ilkka Lipsasta - Koivula on siis ollut urallaan vahvasti kiinni raumalaisuudessa.

– On ollut mielenkiintoista tutustua niihin kohtaloihin, joita tämän kaupungin historia pitää sisällään. Tällä merikaupungilla on äärimmäisen kiehtova, ja jopa tietyillä tasoilla jopa hieman hurjakin historia.

Kokenut näyttelijä kiittelee Raumaa eläväiseksi teatterikaupungiksi.

– Kuten viimeiset pari talvea osoittavat, ihmiset käyvät täällä aktiivisesti teatterissa. Se on asia, mikä innostaa luonnollisesti myös tekijöitä. Ilman yleisöä ei ole teatteria, kyse on molemmin puoleisesta vuorovaikutuksesta. Teatteri on loistava tapa irtaantua arkisista murheista ja kiireistä.

Rauma tunnetaan myös kiekkokaupunkina. Aiheeseen liittyvästä Vaihtopenkki-näytelmästä Koivulalla on hienoja muistoja.

– Pääsimme muutaman näyttelijän kanssa aistimaan kiekkoilijoiden elämää silloisen päävalmentaja Mika Toivolan johdolla. Meillä oli siellä pyhimmässä eli liigajoukkueen pukuhuoneessa omat loosit, olimme mukana harjoituksissa ja saimme kanadalaishyökkääjä Shayne Toporowskilta yksityisopetusta jääkiekon saloihin.

Timo Julkunen, Raisa Sorri, Juha Kulmala ja Ilkka Koivula. (Kuva: Henna Junnila.)

Vakava ja koskettava vaatii hauskuutta

Tarkastaja tulee -näytelmän ohjaa ensimmäistä kertaa Raumalla vieraileva Ola Tuominen. Rooleissa nähdään Koivulan lisäksi Timo Julkunen, Juha Kulmala, Pekka V. Louhimo, Niina Kekki, Mona Lehtola ja Raisa Sorri.

– Raumalle on aina mieluista tulla, sillä täällä on aina loistava tekijäporukka. Se kertoo aina paljon työryhmän yhteishengestä ja tekemisen ilosta, että mitä vakavampi ja koskettavampi aihe on, sitä hauskempaa sen tekeminen on. Naurunremakkaa vedet silmissä riittää, tässä on sen verran hyvä porukka kasassa, Koivula virnistää.

– Tekeminen on niin riemullista, että joskus tulee pohtineeksi, että onko tämä työntekoa ollenkaan. Kaikki se hyvä tekemisen meininki näkyy lopputuloksessa, hienolla tavalla keskittymisenä ja siinä, että kaikki antavat parhaansa, kuten hyvässä joukkueessa aina tehdään.

Tarkastaja tulee herättää ajattelemaan ja tarjoilee jännitystä aina toukokuun 2019 alkuun saakka. Ensi-ilta on huomenna lauantaina 26.1. klo 18.00.

Lue lisää Tarkastaja tulee -näytelmästä ja varaa liput osoitteesta www.raumanteatteri.fi

Lue lisää Tarkastaja tulee -näytelmästä klikkaamalla tätä kuvaa.