Lallis kerännee ennätysmäärän katsojia - lahjakortilla kevään näytöksiin

Rauman Kaupunginteatterissa kuluneen vuoden kevät- ja syyskauden pyörinyt riemukas Lallis-musikaali veti teatterin katsomon lähes täyteen illasta toiseen. Vuoden 2018 aikana Lallis keräsi yhteensä peräti 9015 katsojaa.

Näytelmä on tauolla nyt joulun yli ja jatkoa on luvassa kymmenellä esityksellä jälleen helmikuusta 2019 alkaen. On suuri todennäköisyys, että Lalliksesta tulee kuluvan vuosikymmenen katsotuin Rauman Kaupunginteatterissa esitetty näytelmä.

Köyliön Lallintalo on legendaarinen paikka niin esiintyjien kuin musiikin ystävien parissa. Ei yllätä, että usean vuosikymmenen ajan nuorisoa puoleensa vetäneestä Lalliksesta kertova musikaali on noussut aiemmin mainitun kaltaiseksi teatterimagneetiksi.

Näytelmää tähdittävät muun muassa Pauli Hanhiniemi ja Mikko Töyssy.

– Lallista on ollut todella kiva tehdä. Kaikki paikalliset varmasti tietävät Lallintalon, mutta minulle Valkeakoskelta lähtöisenä se on ollut hieman tuntemattomampi. Toki minäkin olen kuullut paljon juttuja Lalliksesta, ja nyt olen päässyt tutustumaan, mitä kaikkea se talo kätkee historiaansa. Aikamoisia reissuja ja sattumuksia siellä on nähty, Töyssy naurahtaa.

Nostalgia ja aikamatka menneeseen ovatkin varmasti tärkeitä syitä sille, että Lallis kerää yleisöä ja kehuja.

– Alkuaikoina meille tuotiin lämpiöön arvosteluja ja lehtileikkeitä, niistä sai sitten lukea, miten hienosti näytelmä on uponnut yleisöön. Lisäksi sitä kuulee sieltä sun täältä kiitosta Lalliksesta. Niin sanottu yleispöhinä on ollut kyllä kaikinpuolin hyvä.

Lallis-musikaali on Rauman kaupunginteatterin taiteellisen johtajan Otto Kanervan sekä Osku Valveen yhdessä kirjoittama komediallinen musikaali. Kanerva toimii myös näytelmän ohjaajana.

– Tämä on lämminhenkinen projekti, josta olen nauttinut todella paljon. Meillä on kasassa hyvä työryhmä. Olen pitkän linjan joukkuelajiharrastaja ja se yhteen pelaaminen on teatterissa tärkeää. Se edesauttaa maaliin pääsemistä.

– En ole vielä keksinyt mitään muuta miinusta tästä proggiksesta ja Raumasta kuin ajomatkat, Töyssy virnistää.

Teatteri on joukkuepeliä. Hyvin toimiva tiimi edesauttaa maaliin pääsemistä ilman karikkoja.

Poika pyörii Kivikylän Areenalla

Töyssy istuukin paljon autonratissa, sillä hän reissaa Rauman ja Tampereen väliä. Lupsakka mies on tullut tunnetuksi muun muassa YLEn Villi kortti -ohjelman panelistina ja ohjelmassa esitetyistä Poika -inserteistä.

– Olin aikanaan Hämeenlinnan teatterissa töissä ja tuttuni oli käsikirjoittamassa Villi korttia. Hän otti minuun yhteyttä ja kertoi tästä Kanada-malja ja Poika-ideasta. He halusivat kasvoksi näyttelijän, joka ei ole niin tuttu suurelle yleisölle.

– Poika tunnetaan hyvin lätkäpiireissä, ja tuleehan se tasaisin välein esiin näin kiekkokaupungissa. Se on sellainen hahmo, joka nostaa päätään aina jossain sopivassa välissä.

Hahmo poiki Töyssylle panelistin homman.

– Teimme Poika-insertin ja sehän löi läpi aika isosti. Sen jälkeen minulta kysyttiin, että haluaisinko mukaan Villi kortti -ohjelman koekuvauksiin, joiden kautta pääsin yhdeksi panelistiksi. Voisi siis sanoa, että Poika mahdollisti minulle aika hienoja hommia.

Vahvat hahmot jäävät elämään. Miten on, tervehditäänkö Töyssyä kadulla Poikana?

– Joskus, mutta ihan hyvässä hengessä ja mittakaavassa. Enemmän se painottuu ehkä sinne kuppiloiden baaritiskeille, Töyssy naurahtaa.

Poika seikkailee myös Rauman Kaupunginteatterin Lallis-mainoksissa, joita esitetään Rauman Lukon kotiotteluiden aikana ja kaupunginteatterin sosiaalisen median kanavissa. Jaksoja on ilmestynyt tähän mennessä viisi ja seuraavan ensiesitys on 3.1.2019 Lukko-JYP -ottelussa. Katso kaikki jaksot täältä.

Poika on pääsyt myös paikoista pyhimpään eli Rauman Lukon liigajoukkueen pukukoppiin. Vasemmalta huoltaja Matti Koskinen, kuvaaja Sauli Lehtinen, Lukon markkinointi- ja tapahtumajohtaja Mikael Eklöf sekä Poika eli Mikko Töyssy.

Lämpöä, naurua ja nostalgiaa

Kivikylän Areenan katsomoon Töyssy ei ole vielä ehtinyt muuten kuin mainosten kuvauksissa. Hän vierailee Raumalla aina näytösten aikaan. Kaupunkiin hän on kuitenkin ehtinyt jo tutustua.

– Onhan tämä aivan upea miljöö. Teatterin ohi virtaavassa kanaalissa on jotain todella rauhoittavaa. Vanha Raumahan on ihan uskomaton. Siellä kun käy kävelemässä, tulee aivan sellainen olo, kuin liikkuisi jossain vanhassa keski-eurooppalaisessa kylässä.

Töyssy toteaa, että Rauma on myös mahtava teatterikaupunki. Hän kannustaakin hankkimaan nyt liput kevään esityksiin, tai vaihtoehtoisesti hyödyntämään Rauman Kaupunginteatterin lahjakorttiedun pukinkonttiin.

– Kaikkien kannattaa katsastaa tämä näytelmä. Ne, joilla on Lallikseen kosketuspintaa kokevat varmasti nostalgiaa, mikä nostaa muistoja pintaan. Tätä on käynyt katsomassa myös paljon nuoria, ja hekin ovat nauttineet näytelmästä.

– Minulla on sellainen tunne, että Lalliksesta välittyy lämpö, mutta samalla se tarjoaa ihmiselle paljon mahdollisuuksia nauraa. Tästä löytyy siis tunnetta moneen lähtöön, Lallis on hyvän fiiliksen näytelmä.

Lämpöä tarjoilee myös lähestyvä joulun aika. Mitä kuuluu Mikko Töyssyn jouluun?

– Aikanaan tuli tehtyä aika paljon joulupukin hommia, mutta kyseinen pukki on nyt jäänyt jo eläkkeelle. Käymme puolisoni kanssa molempien vanhempien luona tapaamassa läheisiä.

– Melko perinteinen joulu siis. Ollaan yhdessä läheisten kanssa ja yritetään välttää sitä liikasyömistä, mikä on joka joulu todettu epäonnistuneeksi tavoitteeksi.

Mikko Töyssy ja Tiia Ollikainen. (Kuva: Rauman kaupunginteatteri / Harri Joensuu)

Lue lisää Lallis-näytelmästä tästä.

Mikä olisikaan mahtavampi lahja pukinkonttiin kuin Rauman Kaupunginteatterin lahjakortti. Aatonaattoon eli 23.12. mennessä hankittuihin vähintään 50 euron arvoisten lahjakorttien arvoihin lisätään 10 euroa kaupan päälle. Rauman Kaupunginteatterin lahjakortit Kaupunginteatterin lippumyymälästä, Lippupisteen myyntipisteistä ja verkkokaupasta lippu.fi

Rauman Kaupunginteatterin lahjakortit ovat voimassa 12 kuukautta ostopäivästä alkaen ja ne käyvät maksuvälineenä kaikissa Rauman Kaupunginteatterin sekä Rauman kesäteatterin tapahtumissa. Mahdollisen jäännössumman voit käyttää myös esimerkiksi väliaikatarjoiluihin. Kaupunginteatterin myymälästä ostettaessa lahjakortin arvo on itse valittavissa, myyntipisteissä ja verkkokaupassa on tarjolla erisuuruisia, valmiiksi hinnoiteltuja vaihtoehtoja.