Kylmä murha pitää otteessaan – ja tarjoaa yllätyksiä

Juha Kulmala (oik.) ja Veera Tapanainen tähdittävät klassista murhamysteeriä ja nykyaikaista teknologiaa yhdistelevää Kylmä murha -jännitysnäytelmää. (Kuva: Henna Junnila / Rauman teatteri).

Rauman teatteri tarjoilee yleisölle nerokasta ja piinaavaa jännitystä. Helmikuun alussa ensi-iltansa saanut Kylmä murha -näytelmä yhdistelee saumattomasti klassista murhamysteeriä ja nykyaikaista teknologiaa. Toisessa pääroolissa nähdään Juha Kulmala.

– Liikumme trillerimäisissä tunnelmissa. Mukana on toki ripaus koomisuuttakin, mikä rikkoo hyvällä tavalla jännitettä. Lupaan, että onnistumme sekä peläyttämään että naurattamaan. Yllätysmomentteja on varmasti tarjolla, Kulmala kertoo.

Jännitysnäytelmässä liikutaan Englannin kanaalin rannalla sijaitsevassa modernissa luksusasunnossa, johon Kulmalan roolihahmo käsikirjoittaja Harold Kent on vastikään muuttanut yhdessä vaimonsa kanssa. Kentin ja tämän pitkäaikaisen työparin, Timo Julkusen näyttelemän Paul Riggsin yhteinen historia kantaa mukanaan painolastia.

– Oma hahmoni on boheemeista oloista lähtöisin oleva kaveri, joka on saanut maistaa menestystä. Hän on kerryttänyt kokemusta työparinsa kanssa ja haluaisi lähteä tuottamaan laadukkaampia tekstejä itsenäisesti, Kulmala raottaa.

– Salaisuuksien verkko alkaa kasvaa ja sitä myötä paljastuu erilaisia asioita, joita en lähde sen tarkemmin tässä avaamaan. Kannattaa tulla paikan päälle katsomaan, mitä kaikkia kiemuroita on luvassa.

Edward Taylorin käsikirjoittamassa, Mikko Viherjuuren suomentamassa ja Otto Kanervan ohjaamassa teoksessa lavalla nähdään Kulmalan ja Julkusen lisäksi Mona Lehtola ja Veera Tapanainen.

– Tätä on ollut todella mukava tehdä jo harjoitusprosessista lähtien. Päätimme heti alkuun, että tyhmiä kysymyksiä ei ole, vaan kaikki käydään läpi heti kun jotain tulee vastaan. Teksti sisältää paljon mielenkiintoisia virityksiä, että mitä mikäkin oikeasti tarkoittaa ja minkälainen tausta milläkin asialla on.

Juha Kulmala, Timo Julkunen ja Veera Tapanainen. (Kuva: Henna Junnila / Rauman teatteri)

Roolin rakentuminen on monimuotoinen prosessi

Samaan aikaan Kylmän murhan kanssa Kulmalalla on iso rooli myös kahden ja puolen kuukauden tauon jälkeen ohjelmistoon palanneessa Myydään 3H+K–tragikomediassa. Hurmaava ja koskettava näytelmä poikkeaa hyvin paljon Kylmän murhan teemoista.

Myydään 3H+K–näytelmässä vahvoina teemoina ovat luopuminen ja lapsettomuus. Kun sain kyseisen tekstin käteen, tajusin heti kuinka syvällisestä asiasta on kyse. Itselläni ei ole lapsia, mutta minulla on ystäviä, joilla on ollut samoja haasteita, Kulmala taustoittaa.

– Hain rooliin syvyyttä keskustelemalla heidän kanssaan näistä asioista. Ne tunteet ovat todella raadollisia ja koskettavia. Olen saanut palautetta, että näytelmä osuu ihmisessä sellaiseen kohtaan, mikä laittaa miettimään vielä pitkään esityksen jälkeenkin.

Myydään 3H+K–tragikomediassa isoja asioita käsittelevät Ninni Kekki ja Juha Kulmala. (Kuva: Henna Junnila / Rauman teatteri)

Palaaminen tuttuun rooliin vajaan kolmen kuukauden tauon jälkeen kävi Kulmalan mukaan yllättävän helposti.

– Päätin kokeilla, miten mieli toimii, enkä koskenut tekstiin kertaakaan joulukuun alun viimeisen esityksen jälkeen. Rooli oli juurtunut jo niin syvälle, että se tuli tuolta jostain automaattisesti.

Kahden täysin erilaisen roolin yhteensovittaminen samalla esityskaudella vaatii hyvien perustusten rakentamista. Myös Kylmän murhan Harold Kentin rooliin Kulmala haki vinkkiä käsikirjoittajina työskenteleviltä ystäviltään.

– Ensimmäinen lukukerta on tärkeä. Sen jälkeen rooli lähtee rakentumaan pala kerrallaan. Sitä alkaa havannoimaan ja poimimaan ympäristöstä asioita, jotka liittyvät näytelmään ja omaan hahmoon. Pidän taustatyötä tärkeänä osana roolin rakentamista.

Kulmalalla on menossa toinen kiinnitysvuosi Rauman teatterissa. (Kuva: Niina Kallio)

Fingerpori saapuu syyskuussa Raumalle

Kulmala kiinnitettiin Rauman teatteriin tammikuussa 2017 koe-esiintymistilaisuuden kautta. Tätä ennen köyliöläinen oli työskennellyt vierailijana muun muassa Tampereen Komediateatterissa, Nokian kesäteatterissa, Valkeakosken Kaupunginteatterissa ja Porin Teatterissa.

– Olen viihtynyt täällä todella hyvin, ja voin sanoa rakastuneeni Raumaan. Yksi Rauman teatterin vahvuuksista on mielestäni se, että teemme töitä pienellä porukalla. Tätä kautta tästä on muodostunut tiivis ja lämmin yhteisö, Kulmala pohtii.

– Sekä tekijäporukka että itse näyttämötilat ovat kompaktin kokoisia. Ollaan intiimissä tilassa ja hyvällä tavalla kosketuksissa yleisön kanssa. Toisin sanoen olemme perinteisen teatterin tekemisen ytimessä.

Helmikuun lopun lehdistötilaisuudessa julkaistiin syksyn ensi-illat Fingerpori sekä Sebastian – kahdesti syntynyt. Lavalla taiteellinen johtaja Otto Kanerva sekä näyttelijät Raisa Sorri, Ninni Kekki, Mona Lehtola ja Juha Kulmala. (Kuva: Niina Kallio)

Rauman teatteri julkaisi torstaina tulevan syksyn ensi-iltansa. Syyskuusta lähtien lavalla nähdään koko kansan rakastama Fingerpori, jossa Kulmalalla on useampi rooli. Kaiken kaikkiaan Fingerporissa tullaan näkemään lavalla yli 70 eri hahmoa.

– Olen suuri Fingerpori-fani, sillä tykkään yli kaiken kaksimielisestä huumorista. Tekstiä en ole vielä saanut käsiini, mutta omien roolieni lukumäärä on tällä hetkellä neljä. Ja niitä tulee vielä lisää ennen kuin pääsemme aloittamaan harjoitukset, Kulmala sanoo.

– Ollaan jännän äärellä, ja on mielenkiintoista nähdä, miten herätämme koko kansalle sarjakuvista tutut tyypit eläviksi. Täytyy myöntää, etten tunnistanut jokaista nimeltä, mutta kun aloin tutkia asiaa, pystyin yhdistämään nimet ja hahmot.

Kylmän murhan jännitys pitää otteessaan loppuun asti. (Kuva: Henna Junnila / Rauman teatteri)

Lokakuun lopulla käynnistyy uusi musiikkikomedia Sebastian – kahdesti syntynyt, jossa Kulmalalla on niin ikään oma roolinsa.

Sebastian – kahdesti syntynyt tarjoaa minullekin taas mahdollisuuden päästä tekemään musiikkihommia. Pidän laulamisesta ja tanssimisesta, ja tässä on aivan varmasti sitä luvassa.

Nyt keskitytään kuitenkin vielä täysillä käynnissä oleviin kevätkauden näytelmiin. Kylmä murha on kerännyt runsaasti kehuja. Jännitys pitää otteessaan loppuun asti.

– Kannattaa tulla nauttimaan jännityksestä, jossa on koomisia vivahteita. Iho menee yleisössä aivan varmasti kananlihalle, ja uskon, että onnistumme yllättämään katsojat useammankin kerran, Kulmala vakuuttaa.

Kylmä murha -jännitysnäytelmä Rauman teatterissa 25.4.2020 asti. Katso esitysajat ja hanki liput osoitteesta www.raumanteatteri.fi