Jani Koskinen tekee paluun Rauman teatteriin pääroolissa

Jani Koskinen ja Mona Lehtola. (Kuva: Henna Junnila / Rauman teatteri)

Rauman teatterin syksy polkaistaan käyntiin todenteolla kuluvan viikon lauantaina, kun romanttinen musiikkikomedia Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä saa ensi-iltansa. Rauman kesäteatterin lavalta tutun Petja Lähteen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä kertoo miehestä, joka haluaa vain rakastaa - hinnalla millä hyvänsä. Ja tuon miehen roolissa nähdään Jani Koskinen.

– Kyseessä on tietyllä tapaa aikuisten satu, joka on romanttinen musiikkikomedia. Mihinkään perinteiseen kategoriaan tätä ei voi laittaa, sillä tässä on paljon sellaista Monty Python -tyylistä sarjakuvamaisuutta. Huumorin lisäksi mukana on myös ne oikeat tunteet ja arjessa kohtaamamme ajatukset, Koskinen taustoittaa.

Musiikki on näytelmässä isossa roolissa. Sävelet vievät näytelmää ja sen tarinaa eteenpäin.

– Itselleni laulaminen ja musiikki ovat todella tärkeitä asioita, joten tämä on erittäin mielekäs produktio. Musiikkihan on hyvä tapa ilmentää erilaisia tunteita. Päärooli on iso kakku ja siinä on urheilutermein tietynlainen tulosvastuu, mutta sehän on vain hienoa, kun pääsee tekemään paljon.

Romanttista musiikkikomediaa esitetään syyskaudella 14.12. asti ja esitykset jatkuvat myös myöhemmin julkaistavalla kevätkaudella.

Kokonaisuus syntyy pienistä palasista. Onnistuminen vaatii hyvän joukkueen ja pelinvetäjän.

– Jokaista tarvitaan, että homma saadaan vietyä kunnialla maaliin. Meillä on ollut hyvin aikaa hieroa tätä. Petjalla on vahva näkemys ja hän on hyvin tarkka, mistä itse henkilökohtaisesti tykkään ohjaajassa.

Koskinen kiitteleekin Lähteen ja ensi-iltaan valmistavan kapellimestari Tuomas Kesälän työskentelytapoja.

– He molemmat osaavat kertoa, mihin suuntaan mennään. Toimiva kommunikointi ohjaajan, kapellimestarin ja näyttelijöiden välillä on äärimmäisen tärkeää. Kun koko paketti on hiottu varmaksi ja hyväksi, pystyy jokainen nauttimaan esitystilanteesta.

Teatteriesitystä ei ole ilman katsojia. Näytelmä herää todenteolla henkiin, kun katsomo täyttyy vastakaikua tarjoavasta yleisöstä.

– Yleisö pääsee aivan varmasti nauramaan ja tuulettamaan omaa ajatusmaailmaansa, mutta tunneskaalaa käsitellään laidasta laitaan. Komedian tehtävä on viihdyttää ihmistä, ja tästä löytyy monenlaisia koomisia hetkiä. Ihmisillehän tätä hommaa tehdään.

Ninni Kekki, Jani Koskinen, Timo Julkunen, Mona Lehtola, Raisa Sorri ja Joni Leponiemi. (Kuva: Henna Junnila / Rauman teatteri)

Intohimot ja arvot jalostuneet

Tamperelaislähtöinen Koskinen tekee paluun kanaalikaupungin teatterilavalle lähes 20 vuoden tauon jälkeen. Hän näytteli tuolloin kellariteatterissa sijainneella näyttämöllä vuosina 1998-2002.

– Oli mahtavaa tulla takaisin Raumalle. Täällä on tuttuja kasvoja 20 vuoden takaa. Silloinhan mukana lavalla olivat muun muassa Julkusen Timo, Sorrin Raisa, Lehtolan Mona ja Suomisen Perttu, Koskinen muistelee.

Parikymmentä vuotta on vierähtänyt yllättävän nopeasti, mutta maailma on ehtinyt sinä aikana muuttua, kuten myös näyttelijä itse.

– Varmasti kokemus on jotain jättänyt minuun ja uskon, että se näkyykin. Silti minulla on samanlaisia intohimoja ja arvoja, jotka toki ovat matkan varrella jalostuneet. Omat lapset ovat kasvaneet aikuisiksi, minkä myötä on tullut erilaista näkemystä tähän maailmaan.

Jani Koskinen ja Raisa Sorri. (Kuva: Henna Junnila / Rauman teatteri)

Koskinen kertoo havainneensa muutosta myös itse kaupungissa.

– Minulla on sellainen tunne, että vireystila Raumalla on kasvanut. Tapahtumatuotanto ja kaikki muukin toiminta, teatteri mukaan lukien, on vilkasta. On esimerkiksi aivan mielettömän hienoa, että teatteri on keskellä kaupunkia. Näin kulttuuri on suoraan ytimessä ja sykkeessä.

Laulaja-näyttelijä Koskinen on Rauman vuosiensa jälkeen työskennellyt muun muassa Tampereen Työväen Teatterissa, Hämeenlinnan Teatterissa ja Porin Teatterissa. Miehen nimen yhteydessä nousee esiin etenkin roolit Olavi Virtana.

– Musiikki on kulkenut mukanani kaikki vuodet. Olen näytellyt useammassa eri produktiossa Olavi Virtaa, joten se on yksittäisenä roolina ollut iso. Musiikki ja teatteri tukevat toisiaan hyvällä tavalla.

Veera Tapanainen, Raisa Sorri, Ninni Kekki ja Mona Lehtola. (Kuva: Henna Junnila / Rauman teatteri)

Mieli lepää lauteilla ja laineiden äärellä

Näytösten ulkopuolella Koskinen on löytänyt jo itselleen sopivan rentoutumiskeinon. Mieli vapautuu Fåfängassa Merijakamon Löylymestari-saunassa.

– Koko se alue on kehittynyt huimasti. Sauna itsessään on huippuluokan paikka. Kaikille avoimet rannathan ovat ylipäätään meille jokaiselle tärkeitä, sillä merenläheisyydessä on aina omalla tavallaan jotakin rauhoittavaa, Koskinen sanoo.

Alkavaa näytöntäkautta Koskinen odottaa erityisen suurella mielenkiinnolla. Oikeanlainen kutina on aina hyvästä.

– Tässä näytelmässä ollaan päädytty esimerkiksi ohjauksellisesti sellaisiin ratkaisuihin, jotka vaikuttavat tietyllä tavalla näyttelijän työhön ja joita ei ole ennen tehty samalla tavalla. Minua kiinnostaa nähdä ne reaktiot, miten katsojat suhtautuvat kyseisiin hetkiin.

Minkälaisia terveisiä Koskinen lähettäisi niille, jotka ovat suuntaamassa syksyn Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä -näytöksiin tai vielä pohtivat lippujen hankkimista?

– Kannattaa tulla katsomaan, sillä luvassa on varmasti sellainen musiikkipitoinen näytelmä, josta löytyy sijaa naurulle. Avoimin mielin katsomoon ja nauttimaan hulvattomasta komediallisuudesta, oikeita tunteita unohtamatta.

Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä ensi-illassa Rauman teatterissa 14.9.2019. Romanttista musiikkikomediaa esitetään syyskaudella 14.12. asti ja esitykset jatkuvat myös myöhemmin julkaistavalla kevätkaudella. Lue lisää ja osta liput täältä.