Kevyttoppatakki on korvannut tuulipuvun ja 90-luvun vaatemerkit tekevät paluuta

Sport-Asun yrittäjä Reijo Vene kipaisee pullat kulman takaa R-kioskilta ennen haastattelun alkua. Vanhan Rauman ytimessä vapaa-ajan vaatetusta, kenkiä ja urheiluvaatteita kauppaava Vene on työskennellyt alalla vuodesta 1974 saakka. Monien trendien syntymän ja kuoleman nähnyt kauppias viihtyy kaupungin ytimessä. 

- Meillä on Vanhassa Raumassa valtavasti hienoja erikoisliikkeitä ja hyvä henki yrittäjien kesken. Kivijalkaliikkeen kilpailuetu nettikauppaan verrattuna on asiakaspalvelu ja asiantuntemus, se että kauppias auttaa tuotteen etsinnässä ja antaa ohjeita esimerkiksi sen huoltoon, Vene sanoo.

Vene uskoo kivijalkaliikkeessä asioinnin olevan myös tärkeä sosiaalinen tapahtuma.

- Olen aina rakastanut asiakaspalvelua, kaupanteon yhteydessä on mukava vaihtaa ajatuksia. Kauppojen kiertely, tuotteiden hypistely ja kaverin mielipiteen kysyminen ovat myös tärkeitä sosiaalisia asioita, jotka luovat tuotteelle arvostusta. Nettikaupasta tilattuun tuotteeseen ei liity samalla tavalla tarinaa ja tunteita, Vene sanoo. 

Sport-Asu tarjoaa mukavia, käytännöllisiä ja hyvännäköisiä vaatteita ja kenkiä niin vapaa-ajalle, töihin kuin urheiluunkin. 

- Sporttivaatteen ja arkivaatteen raja on koko ajan häilyvämpi, Vene muistuttaa.

Ulkopaikkakuntalaiset ihastelevat Rauman monipuolista tarjontaa ja kyselevät, laitetaanko liikkeet kiinni talven ajaksi. - Monesti turistien rooli mielletään suuremmaksi kuin se todella on. Toimimme ensisijaisesti paikallisia asiakkaita varten, ympäri vuoden, Vene sanoo.

"Jokaisella tuotteella on oma elinkaarensa" - vanhojen vaatemerkkien uusi tuleminen

- Trendit vaihtuvat nykyään nopeammin, mutta ihmisten ostoskäyttäytyminen on muuttunut vuosikymmenten aikana yllättävän vähän, Vene kertoo. 

Aina säännöllisin väliajoin tulee tuotteita ja merkkejä, jotka "näyttävät yhtäkkiä kaikkien päällä todella hyvältä". Esimerkiksi Helly Hansenin takit.

- Ne ovat tällä hetkellä todella suosittuja, ne sopivat monenlaisille ihmisille. Materiaalit ja muotoilu toimivat, Vene kertoo. 

Tämän talven hittimerkkejä ovat Adidas, Kappa ja Fila. 

- Kaikki vanhoja merkkejä, jotka ovat nyt nousemassa uudestaan suosioon, sanoo Vene.

- 1980-1990 -luvun taitteen merkit, kuten Fila ja Adidas ovat jälleen nousussa. Jokaisella merkillä on oma elinkaarensa, toisilla lyhyempi, toisilla pidempi, Vene kertoo.

2000-luvun alussa urheiluvaatemyynti painottui tuulipukujen ja verryttelyasujen kauppaan. 2010-luvulla suosiota ovat nostaneet erilaiset trikoovaatteet sekä toppavaatteet, kuten kevyttoppatakit. 

- Kevyttoppatakit ovat korvanneet tuulitakit. Tuulipuku on mielestäni aivan aliarvostettu tuote. Hyvä tuulipuku kun on erinomainen vaate, joka sopii niin urheiluun kuin puutarhatöihinkin. Ehkä halvat, hengittämättömät tuulipuvut pilasivat niiden maineen, Vene pohtii. 

Suomessa ei pärjää yksillä kengillä

Vaatekauppias toimii säiden armoilla. Kylmillä keleillä tarvitaan toppakenkää, helteellä shortseja, kevyitä kenkiä ja lippalakkeja.

- Näihin pitää yrittää varautua, vaikka ennustaminen on lähes mahdotonta. Me vaatekauppiaat olemme siitä hassuja, että oletamme seuraavan kesän olevan samanlainen kuin edellisen ja teemme tilaukset sen perusteella, Vene hymyilee. 

Etenkin rannikolla säät vaihtelevat nopeasti. Pakkaskeli vaihtuu talvella äkkiä vesisateeseen ja päin vastoin. 

- Ei ole olemassa kenkää, joka soveltuisi joka säälle.

- Eccon kengät ovat äärettömän hyviä. Ne ovat vahvoja kenkiä, joissa on hyvä lesti, Vene kertoo.
- Skechersit olivat todellinen löytö. Näissä laadukkaissa kengissä on käyttömukavuutta lisäävä memory foam -pohjallinen. Skechers on Yhdysvalloissa toisiksi myydyin kenkä heti Niken jälkeen, Vene kertoo.

Kenkien vaihtelu pidentää yksittäisen kenkäparin elinikää, kun kengät saavat välillä levätä. Hyvällä kengällä myös joululahjaostosten teko hoituu ilman jalkasärkyjä. 

- Vanha Rauma on aivan upea paikka myös näin talvella. Tapaankin sanoa, että meillä on laajalle levittäytynyt kauppakeskus täällä Vanhassa Raumassa, Vene sanoo.