Risto Kupari, Rauman kaupungin kulttuurijohtaja

Rauman kaupungin kulttuurijohtaja Risto Kupari aloittaa juttusarjamme Raumaan Rakastuneet, jossa utelemme tunnetuilta henkilöiltä heidän kaupunkiin ihastumisensa taustaa.

Haastattelua varten kiipeämme kaupungintalon torniin: ”Kävin täällä ensimmäisen kerran aloittaessani pestissäni 2010. Silloinen kaupunginjohtaja Aarno Miettinen toi minut tänne katsomaan kaupunkia”. Juttusarjaan osallistuvien kanssa on sovittu, että kuvaamme lempipaikassa - jossain joka on jäänyt erityisesti mieleen. ”Täältä näkee joka ilmansuuntaan. Tähän kauniiseen torniin liittyy myös tarinoita, esimerkiksi kaupunginjohtaja Oskar Neron kummittelu. Tämä torni kiinnostaa ihmisiä ja olisi mukavaa järjestää kaupunkilaisille mahdollisuus vierailla täällä joskus”.

Raumalla on pohjalaista rohkeutta

Risto Kupari on syntyjään porilainen, mutta asunut pitkään myös Etelä-Pohjanmaalla. Pohjalaisissa ja raumalaisissa paljon samaa: ”Siellä pohjanmaalla ajatellaan suuresti, täällä on jotain samaa. Kaikki tehdään persoonallisesti ja pieteetillä. Se näkyy erityisesti kulttuurikentällä. Esimerkiksi Rauma Blues ei ole lähtenyt tavoittelemaan suurta yleisömassaa vaan ohjelmisto on kasattu omasta genrestä”.

Aitous saa rakastumaan Raumaan

”Raumalla viehättää sen aitous. Vanha kaupunki on tietysti kaunis. Tämä on kompaktin kokoinen kaupunki, meillä on kaikki tässä näin. Fillarilla pääsee joka paikkaan”, pohtii Risto Kupari, joka itsekin sujahtaa usein töihin pyörän selässä.

Kesä on kulunut kulttuurijohtajalta pitkälti töiden parissa. Sydäntä lähellä oleva musiikki kuuluu olennaisesti kesään. Lyhyt lomajakso kului kansanmusiikkifestivaaleilla Kaustisilla esiintyen ja luentoja pitäen. ”Syksylle olen kaavaillut lomaa, mutta en minä silloinkaan osaa jouten olla. Rintamamiestaloomme on suunniteltu pientä remppaa”, kertoo Risto Kupari.

Risto Kupari Kaupungintalon tornissa
Risto Kupari Kaupungintalon tornissa