Kristiina Salonen, kansanedustaja

Miksi olet rakastunut Raumaan?

”Täällä on yhteisöllisyyttä, mitä olen huomannut kaipaavani Helsingissä. Sen avulla ihmiset tulevat eri tavalla osaksi arkeasi kuin isoissa kaupungeissa. Täällä arki on turvallista, kodikasta ja helppoa. Esimerkiksi minun arkeani helpottaa se, että voin kävellä kauppaan, jossa minut jo tunnetaan ja osataan palvella sen mukaan. Nämä kaikki tuovat onnellisuutta”, kuvailee Kristiina. Vuodesta 2011 lähtien kansanedustajana toiminut Salonen asui opiskeluaikoinaan neljä vuotta Turussa, mutta muuten Rauma on ollut aina kotikaupunki: ”Raumalla on minulle kaikki tärkeimmät, tytär ja aviomies, omat vanhemmat ja ystävät ja ennen kaikkea Rauma on minulle koti. Täällä olen aloittanut poliittisen vaikuttamisen, saanut mahdollisuuden toimia tärkeissä luottamuspesteissä. Täällä on menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus.”

Rauma on omaleimaisesti perinteinen ja idyllinen

Vuodet Turussa herättivät katsomaan tuttua kotikaupunkia eri silmin. Tuoreelle abiturientille 90-luvun lopun Rauma näytti erilaiselta mitä se on nyt. ”Mielikuva oli välillä tosi surullinen. Keskustan kiinteistöjä oli tyhjillään, tämä näyttäytyi pieneltä ja taantuvalta. Silloin aloitettiin keskustan kehittämistyö katuremontointeineen ja sen myötä alkoi psykologinen muutos. Kaupunki piristyi. Muutin työn perässä tänne takaisin ja aloin kiinnittää eri tavalla huomiota elämänlaadullisiin asioihin, esimerkiksi elämisen helppouteen ja liikunta-alueiden läheisyyteen. Rakastuin Raumaan ihan tietoisesti.”

Meidän Kristiina

Raumalainen Kristiina Salonen valittiin huikealla äänivyöryllä eduskuntaan kevään vaaleissa. Hän on kaupunkilaisille tuttu, ja häntä pidetäänkin Rauman omana flikkana. Mikä on suosiosi salaisuus? ”Olen saanut palautetta helposta lähestyttävyydestä. Ihmiset ottavat minuun paljon yhteyttä. Haluan uskoa, että se perustuu tapaani toimia.”

Kansanedustajana Kristiina Salonen on pitänyt Rauman elinkeinoelämää esillä. ”Teollisuus on meidän kivijalka. Maakunnan kansanedustajien täytyy toimia yhtenä rintamana tämän alueen teollisuuden kanssa. Meille täällä ydinvoima ei ole kaukaista tai pelkkiä mielikuvia, vaan se on konkreettinen asia, esimerkiksi monen työpaikka”. Jos teollisuus on vaikuttanut Salosen tapaan ajatella, niin on myös meri ja sen läheisyys. ”Se on meri kaikkinensa. Satama, meriteollisuus, virkistysalueet, selkämeren kansallispuisto ja veneily.” Kristiina on ylpeä länsirannikon juuristaan: ”Hahmotan maailmaa Rauman kautta. Rauma-näkökulma on esillä koko ajan. Mietin miten tämä näkyy meillä Raumalla.”

Kansanedustajan arki kuluu Helsingissä, mutta vapaa-aikansa ja lomansa Kristiina haluaa viettää kotona Raumalla. ”Työni on niin hektistä ja reissaamista, että lomalla haluan olla kotona. Tykkään liikkua ihmisten parissa täällä kaupassa, puistoissa ja kaupungilla. On mukava kohdata ihmisiä ja jutella.”